Gabriel Ferrater, reivindicat

Redacció – Tarragona Digital

  Amb la voluntat de difondre l’obra i figura del poeta, crític literari i d’art, traductor, poeta i gramàtic Gabriel Ferrater i Soler nascut a Reus el 1922 es creava, el 2017, a la mateixa ciutat que el va veure néixer, el Col·lectiu Gosar Poder. Aprofitant la Capitalitat de la Cultura Catalana ostentada per la ciutat del Baix Camp, aquell any, i amb la complicitat de la companyia de teatre ganxeta La Gata Borda, es va poder veure l’espectacle Al cor d’una rosa de fulles moixes al claustre de l’Institut Salvador Vilaseca de la ciutat. La representació va tenir molt bona acollida. L’acte homenatjava el 95è aniversari del seu naixement.

Volent continuar la feina iniciada, el col·lectiu va decidir constituir-se en associació per tal de poder treballar amb més determini en la difusió de l’obra de Gabriel Ferrater des de Reus. El passat dia 12 de març es va presentar oficialment. Amb una relació fluida amb l’Associació Gabriel Ferrater que, a Sant Cugat del Vallès, fa tot just un any que també fa feina en aquest sentit, es vol posar en relleu la necessitat de tornar Gabriel Ferrater al lloc que li correspon com un dels intel·lectuals més importants de la segona meitat del segle XX que fou.

Un complet programa d’actes

Des de l’Associació Gosar Poder és té molt clar que la complicitat de tots els agents culturals, tant de la ciutat de Reus, com de la resta del principat, ha de ser cabdal per poder tornar a Ferrater al lloc on es mereix. El 2022 s’esdevindrà el centenari del seu naixement i el 50è aniversari de la seva mort i tot i que l’actual Consellera de Cultura, Laura Borràs, en una visita protocol·lària a Reus, va esmentar la possibilitat que aquell any fos designat Any Ferrater, l’Associació Gosar Poder no vol quedar-se només amb aquesta efemèride i vol que la ciutat de Reus, fins al 2022 però també més enllà d’aquesta data, es torni a fer seu l’autor de Les dones i els dies a través de diverses activitats.

Per aquest 2019 l’associació ha preparat diversos actes amb la complicitat del Centre de Lectura de Reus i de Vermuts Miró. Sota el títol No diré res de mi. Noves mirades a Gabriel Ferrater i amb la idea d’aportar noves lectures de l’obra ferrateriana, s’han organitzat diverses xerrades. Totes es faran al Centre de Lectura de Reus. El 4 d’abril Les dones i el riure: Ferrater com a poeta de la consciència a càrrec de Roser Casamayor de Bolós (Barcelona, 1994), graduada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. El 3 de maig La crítica literària de Gabriel Ferrater a càrrec de Marina Porras Martí (Rubí, 1991), llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, llibrera i crítica literària. El cicle continuarà a la tardor amb la presència d’Enric Blanes Palacín (Sabadell, 1964) graduat en Filologia Catalana per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i autor del blog Un fres de móres negres. Apunts sobre Gabriel Ferrater, en una data encara per determinar. Amb col·laboració amb laBiblioteca Central Xavier Amorós de Reus, el dia 24 d’abril hi haurà un Club de Lectura al voltant del poema In Memoriam coordinat per la mateixa associació i s’està treballant en la possibilitat de tornar a representar l’espectacle que ja es va poder veure el 2017 i organitzar un acte al voltant dels diaris de Joan Ferraté, publicats recentment, que podria aplegar diverses persones que el van conèixer personalment.

l

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *