Pròleg Gabriel Ferrater

David Figueres – Reus Digital

L’associació Gosar Poder neix el 2019 amb la voluntat de difondre des de Reus la figura i l’obra de Gabriel Ferrater. Durant aquests dos anys d’existència hem fet uns quants actes que volem creure que ens han fet mereixedors de la confiança de molta gent que hi ha participat i que ens ha encoratjat a continuar la nostra tasca de difusió. Malgrat no rebre cap ajut públic, des del minut zero ens vam posar a disposició de l’Ajuntament per corregir el fet que a Reus el nom de Gabriel Ferrater no tingués el pes que es mereixia.

Amb la Regidoria de Cultura i amb el seu regidor vam tenir un seguit de reunions per veure com podíem casar la voluntat de l’Ajuntament de Reus expressada en el seu Pla d’Acció Municipal pel que feia a Cultura, de commemorar aquest centenari de Gabriel Ferrater i tot el que hi feia referència, i la nostra experiència i si se’m permet, “sapiència ferrateriana”, per tal de posar-nos a treballar plegats.

A principis d’any la Regidoria va encomanar-nos la tasca de comissariar els actes que es faran durant aquest 2021 i nosaltres vam acceptar agradablement sorpresos perquè des de l’Ajuntament s’hagués decidit preparar aquest pròleg d’activitats que culminaran el 2022. Era necessari que Reus agafés la iniciativa i que liderés aquest interès per Ferrater; moltes de les associacions i entitats amb qui havíem col·laborat ens demanaven com era possible que es donés aquesta mancança, al cap i a la fi Reus és la ciutat que el va veure néixer l’any 1922.

Vam posar en comú idees que tenien ells amb actes que nosaltres teníem pendents de fer, bàsicament per culpa de la pandèmia, i entre tots hem treballat en aquest calendari d’actes no volent posar tota la carn a la graella aquest 2021 sinó que moltes propostes estan desades al calaix pel 2022.

Pensem que amb aquests actes estem posant la primera pedra per tal que Reus torni a recuperar Gabriel Ferrater; que el nom de Reus, associat a tants noms il·lustres del món de la cultura, pugui créixer en prestigi afegint a aquesta llista el nom de Gabriel Ferrater. No tenia cap sentit que fins ara un intel·lectual de la seva potència no tingués un lloc destacat en el panorama cultural de la ciutat.

Els actes preparats per aquest 2021 han de ser la porta d’entrada del descobriment de molts reusencs per la figura i obra de Ferrater i penso que totes les activitats que consten en el calendari, poden donar una idea bastant polièdrica d’ell i de la seva obra i el que és més important, fent una incidència molt remarcable en buscar eines de difusió entre els més joves. Des de les Biblioteques Municipals fa anys que s’està fent aquesta tasca imprescindible de manera exemplar i que ara permetrà, a les futures generacions, descobrir-lo i gaudir-ne. La poesia de Gabriel Ferrater és una ginebra seca que així que et puja al cap ja no te’n pots desprendre, però és necessari que algú te la doni a tastar.

Els membres de l’associació i jo mateix sentim enveja per tots els qui aquest 2021 després d’haver assistit a algun dels actes programats, potser van a la biblioteca o a la llibreria i en la intimitat, obren Les dones i els dies, el llibre que recull la poesia de Gabriel Ferrater i comencin a llegir per primera vegada allò de “Quan va esclatar la guerra, jo tenia catorze anys i dos mesos…”, perquè tots nosaltres, en un moment donat, també vam ser aquells brivalls que vam sentir-nos atrets per aquell personatge d’ulleres fosques, guapot, que fumava i bevia ginebra.

Gabriel Ferrater, però, és molt més que aquest personatge. És un crític de pintura, és un traductor, és un poeta, és un lingüista… i sobretot és un intel·lectual lliure, inclassificable, que sempre va anar a la seva i que va fer aportacions destacables en tots els camps que ara he esmentat i que encara avui són plenament vigents; Reus estava en deute amb ell i calia fer-hi alguna cosa.

Amb tot, cal deixar clar, que de res no serviran els actes d’aquest Pròleg Ferrater i els que es faran el 2022 si el 2023 no queda res del que hem fet durant aquests dos anys. Cal preservar i difondre la figura i l’obra de Gabriel Ferrater de la millor manera possible perquè aquest Any Ferrater no sigui una culminació sinó un punt de partida i és important que quedi clar i es treballi en aquest sentit.

Malauradament, durant molts anys, hi ha hagut una certa inèrcia en buscar a vegades l’espectacularitat buida i banal en alguns plantejaments culturals d’aquesta ciutat que no ha permès sedimentar, que no ha permès que les coses quedessin. Amb el regidor n’hem parlat força vegades d’aquestes coses i volem creure que tant la regidoria com la nostra associació remem cap a un objectiu comú; aquest conjunt d’actes posa de manifest aquesta voluntat de no repetir aquestes inèrcies.

Dissabte passat dia 20 de març al jardí de Cal Rull vam estrenar aquesta corrua d’actes. La companyia reusenca “La Gata Borda” va representar l’espectacle “Al cor d’una rosa de fulles moixes” a partir de textos de Gabriel Ferrater. El talent teatral de la companyia va posar de manifest com, a més de la poesia, els articles, els textos, de Gabriel Ferrater són plenament vigents i tant o més importants que els seus poemes. Vam rebre moltes felicitacions; el resquill de primavera que s’endevinava i el vermut al got, va ajudar a fer rodó un dia que pot considerar-se com un mural del que ha de ser aquest Pròleg Gabriel Ferrater: la difusió de la seva obra passat per tots els prismes possibles i accessible a tothom que vulgui apropar-s’hi. 

Pensem que és un luxe per Reus, aquest 2021, poder tenir a l’abast aquest munt d’activitats tan variades que s’han de complementar el 2022 amb l’esclat final i que la gent de Reus i totes les persones de fora que vulguin venir a gaudir de Ferrater no tenen cap excusa per no apropar-se als seus poemes, als seus articles, als seus textos.

Fem una crida a tothom perquè es facin seus tots aquests actes i que gosin poder descobrir, els qui no el coneixien i redescobrir els qui ja en sabien alguna cosa d’aquell que va dir que barrejar l’amor amb la resta de la vida, o fer-ne una festa, són les dues escoles.