Concert amb poemes de Gabriel Ferrater

Clàudia Abela – Tarragona Digital

En el marc de Reus Ciutat de la Música 2018, aquest vespre s’ha fet un concert a la Biblioteca Central Xavier Amorós per presentar el nou disc del cantautor Joan Artigas ‘De l’amor i del temps’. Acompanyat del contrabaix Artur Regada, han interpertat poemes de l’home de lletres reusenc, i han tractat les dues constants més importants de la seva obra: l’amor i el pas del temps. El Col·lectiu Gosar Poder, una agrupació que vetlla des de fa un any per activar la figura de Gabriel Ferrater a a Reus ha agraït aquest acte, ja que s’ha aprofitat per commemorar l’aniversari del poeta que va ser el passat 20 de maig.

El concert ha començat amb una cançó d’un poema de Pere IV, un poeta prèvi a Gabriel Ferrater que evoca a una època de grans poetes catalans com ara  Foix o Espriu. Ferrater s’inscriu en una altra època però va beure molt d’aquests grans poetes anteriors. Així ha estat la prèvia, i una vegada conjurats amb un dels grans poetes catalans ha començat la presentació del disc.

Temes com l’amor i el temps són dues constants a l’obra poètica de Gabriel Ferrater i per aquest motiu el títol del disc s’anomena ‘De l’amor i del temps’. Joan Artigas ha musicat un recull dels poemes més importants que Gabriel Ferrater va fer. Ha cantat poemes com ara ‘Boira’ o ‘L’esparver’ que defineixen a la perfecció la preocupació constant pel pas del temps i a l’hora el goig de l’amor.

Entre interpretació i interpretació Artigas ha comentat els poemes per tal de guiar al públic. Amb cada intervenció ha demostrat tenir una gran estima pel poeta, inclús l’ha arribat a qualificar d’«amic entranyable que no he arribat a conèixer mai». N’ha lloat la seva important influència com a poeta contemporani, que tot i la breu obra poètica va suposar i suposa una gran influència per a les noves generacions d’escriptors i escriptores.

Un dels grans canvis que aporta Ferrater a la creació literària és que era capaç d’entrar dins del món que havia creat al poema, perquè eren escenaris de la vida real, «no era necessari parlar de coses etèries sinó que ell parlava de les coses reals». Amb el poema ‘Amistat al braç’ ha quedat palès, ja que relata una escena tan quotidiana a la gran ciutat com agafar el metro. Ferrater té versos mítics, i en aquest poema hi apareix el següent: ‘subit trenc de la corda del celo la més baixa’, fragment que Artigas ha destacat.

El repertori també ha passat pel Ferrater més irònic amb el poema ‘Perdó’ a ritme de bolero i per les seves facetes més erudites, com ara amb el poema ‘A l’inrevés’, una crítica a un llibre de Mark Twain. A la vegada Artigas i Regada ens han presentat a l’escriptor reusenc més emotiu, íntim i excessiu amb l’obra ‘Per no dir res’. També han interpretat dos dels seus poemes més mítics com ara Úter, poema amb el qual Artigas ha dit que va descobrir la poesia i sobre el qual va fer la seva primera versió musicada, als 19 anys, i ‘Cambra de tardor’ un clàssic amb la mítica sinestèsia «color d’olor de poma», aquest últim l’ha qualificat de com «el cim de la poesia de Ferrater, on parla d’amor, desamor i el pas del temps.».

També ha tingut els seus moments reivindicatius gràcies a la ‘Cançó del gosar poder’ que fa un crit contra tot autoritarisme i amb un poema de Salvador Espriu que el cantautor ha dedicat a tota la caverna del PP.

Finalment, Joan Artigas ha tingut unes paraules d’agraïment per tots els assistents i els que han fet possible a l’acte, i ha interpel·lat al Col·lectiu Gosar Poder de Reus a fer una acció conjunta amb l’Associació Gabriel Ferrater que ell va ajudar a crear tot just fa un any a Sant Cugat. Ha recordat que l’any 2022 es compliran 100 anys del naixement del poeta i 50 de la seva mort, moment que pot ser una bona ocasió per unir esforços entre les dues associacions i organitzar actes commemoratius a ambdues ciutats.