El dijous 21 de novembre de 2024, a les 19.00 h, va tenir lloc a la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus la projecció del documental dol no hi ha més enllà ni desig entremig, dirigit per Esteve Subirah. Amb una durada de 73 minuts, aquesta obra explora la memòria i la fisicitat a través d’un assaig visual sobre el crític literari Joan Ferraté. La peça se centra en la gestió de la biblioteca personal de Ferraté, en mans de la seva filla Amàlia, i reflexiona sobre la memòria com a matèria tangible i emocional. Mitjançant objectes i records, el documental examina la càrrega del llegat d’un pare absent i les complexitats emocionals que això comporta.
A més de Subirah i Amalia Ferraté, el documental inclou aportacions de figures com Jordi Cornudella, que revisita aspectes controvertits de la vida de Ferraté, i col·laboracions artístiques de músics com Toti Soler i Pascal Comelade. També compta amb el recitat poètic d’Enric Casasses, afegint profunditat a la narrativa. Aquest documental destaca per la seva aproximació íntima i la seva capacitat d’integrar art i història personal en una reflexió universal sobre el dol i la memòria
L’acte, organitzat per l’Associació Gosar Poder i l’Escola de Lletres del Centre de Lectura de Reus, va ser presentat per Fina Masdéu i va comptar amb un col·loqui posterior que va reunir el director del documental, Esteve Subirah, el Jordi Vernis i la filòloga Andrea Montoya. Junts van oferir al públic una anàlisi aprofundida sobre els temes tractats al documental i van compartir reflexions sobre la vida i l’obra de Joan Ferraté.
Aquest esdeveniment va esdevenir una oportunitat única per descobrir l’univers literari i humà de Joan Ferraté i per dialogar sobre la seva importància en l’àmbit cultural i intel·lectual.