Creen l’associació ‘Gosar poder’ per reivindicar la figura i l’obra de Gabriel Ferrater

Isabel Martínez – Reus Digital

“Gosa poder ser fort, i no t’aturis…”. Aprofitant els primers mots d’aquest poema inclòs al llibre ‘Les dones i els dies’ de Gabriel Ferrater, quatre reusencs (David Figueres, Fina Masdéu, Biel Ferrer i Antoni Veciana) han creat l’associació ‘Gosar poder’ amb l’objectiu de “tornar a fer vigent a Reus” la figura de Ferrater. L’associació, que s’ha presentat aquest dimarts al Centre de Lectura, busca programar “tres o quatre actes a l’any” relacionats amb l’obra literària, les noves mirades sobre les seves composicions i la difusió d’aquest poeta, crític, gramàtic i traductor que va nèixer a Reus el 1922.

De moment, David Figueres ja ha anunciat que es compta amb el suport del Centre de Lectura on es reuniran els membres de l’entitat i la complicitat de Vermuts Miró per a la realització de les primeres activitats tot i que es busquen nous mecenatges que permetin reivindicar “aquesta figura de primer nivell” tant en les lletres com en la intel·lectualitat de la segona meitat del segle XX. Amb l’horitzó de la celebració del centenari del naixement de l’autor que es commemorarà el 2022, Figueres també ha avançat que la nova entitat pretèn realitzar “un treball de formigueta” per donar a conèixer l’autor a Reus i ha “apel·lat a l’ajuntament” perquè se sumi als objectius.

“L’Ajuntament s’hi ha de bolcar”, ha reclamat Figueres, qui ha comentat que ja s’han posat en contacte amb una entitat similar nascuda a Sant Cugat del Vallès que treballa des de fa un any i que ho fa en col·laboració amb el consistori d’aquest municipi. Tot i que va néixer a Reus, Gabriel Ferrater va residir bona part de la seva vida a aquesta localitat vallesana on va suicidar-se abans de complir mig segle de vida.

Les primeres activitats de l’entitat 

Per al 2019, l’associació ja ha concretat un cicle de xerrades sota el nom ‘No diré res de mi: noves mirades’que se celebrarà al Centre de Lectura durant aquesta primavera (dies 4 d’abril i 3 de maig) amb continuïtat a la tardor encara amb dates per determinar. De moment, les xerrades definides seran les de Roser Casamajor, Marina Porrés i Enric Blanes. També, a la biblioteca Xavier Amorós, el dia 24 d’abril s’ha programat un club de lectura sobre el poema ‘In memoriam’. “Es tracta del gran poema d’homenatge a Reus, que resumeix la seva relació” amb la ciutat, ha dit Figueres.

Cara a l’any vinent, Masdéu també ha avançat que es treballa en la recuperació de l’espectacle ‘El cor d’una rosa de fulles moixes’ que La Gata Borda va preparar per l’any de la capitalitat cultural catalana de Reus, la presentació dels dietaris ‘Del desig’ de Joan Ferrater, germà de l’autor, i de tornar a programar una ruta literària relacionada amb el poeta.

Elements del llegat de Ferrater 

Al respecte de futurs actes a més llarg abast, Figueres i Masdéu han recordat que la ciutat i l’entorn més proper disposen de diferents escenaris relacionats amb la infantesa i adolescència de Ferrater com ara la casa natal situada a la raval Santa Anna, número 13 o el Mas Picarany d’Almoster on també hi van residir i ara en mans particulars. “Antigament s’havia parlat de fer-hi una casa d’escriptors” ha recordat Masdéu, tot i que ha precisat que “ara no hi ha cap projecte”.

Masdéu també ha incicidit en què, per exemple, l’institut Gabriel Ferrater conserva quadres del reusenc de la seva etapa com a crític artístic i que a la ciutat hi ha altres dibuixos en mans de particulars.

L’associació ‘Gosar poder’ s’ha formalitzat a partir d’un col·lectiu informal de persones que el 2017 es van aplegar al voltant de la necessitat de difondre la figura de Ferrater. En aquell any ja, el col·lectiu va organitzar una activitat a l’institut Salvador Vilaseca en el marc de la capitalitat cultural de Reus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *